Inmiddels kan een consument op drie verschillende manieren een elektronische betaling uitvoeren: door een pas in te steken, door contactloze betaling met een pas en door pasloos te pinnen. Pasloos pinnen doet men met een smartphone, smart watch of andere wearables zoals ringen.
Pasloos pinnen populairder dan insteken
Door de toetreding van Apple Pay en Google Pay heeft het contactloos betalen zonder pas een flinke opmars gekend. Zo wordt er inmiddels vaker afgerekend met een smartphone of wearable dan dat de betaalpas wordt ingestoken in een pinapparaat. Sinds juni wordt 15% van alle pintransacties betaald zonder pas, terwijl bij 14% van de betalingen de pas er nog wordt ingestoken.
Volgens Betaalvereniging Nederland was 86% van de pinbetalingen in juli contactloos. Ongeveer 20% van deze betalingen vond plaats zonder betaalpas.
Meer pinbetalingen dan pre-corona
Ook de cijfers van het totale aantal pinbetalingen blijven verder stijgen. Elke maand neemt het aantal pintransacties toe in vergelijking met dezelfde maand in zowel 2019 en 2020. Zo werd er in juli dit jaar ruim 467 miljoen keer gepind, ten opzichte van 396 miljoen keer in juli 2019 en 451 miljoen keer in juli 2020.
Problemen met contactloos betalen met V Pay
Sinds 2018 geeft onder andere de ING Bank betaalpassen van het merk V PAY uit, een product van VISA. Sommige type pinapparaten zijn echter enkel geschikt voor het contactloos accepteren van Maestro betaalpassen. Door de toetreding van V PAY op de Nederlandse markt zijn hierdoor niet alle pinapparaten volledig geschikt voor het accepteren van contactloze betalingen. Dit geldt voornamelijk voor oudere modellen van voor 2019.
Heb jij als ondernemer problemen met het accepteren van contactloze betalingen met V PAY kaarten? Neem dan snel contact met ons op en ontvang een inruilkorting tot € 100,- wanneer je jouw oude model inruilt voor een nieuw pinapparaat.