In januari 2019 is de PSD2 wetgeving ingevoerd. Deze wetgeving moet zorgen voor meer concurrentie en innovatie in de betalingswereld. Hierbij staat veiligheid hoog in het vaandel. Een belangrijk onderwerp is dan ook SCA: stronger customer authentication.

Stronger customer authentication

Om transacties veiliger te laten verlopen, moet de identiteit van de kaarthouder op twee van de drie manieren worden vastgesteld:

  • Iets wat de klant weet of onthoudt (denk aan pincode / 3Dsecure)
  • Iets wat de klant bezit (smartphone, creditcard, wearable)
  • Iets wat de klant kenmerkt (vingerafdruk, irisscan)


Voor reguliere betalingen aan het pinapparaat verandert er dus weinig. Er is immers een klant met kaart of telefoon aanwezig, waarbij hij zijn transactie verifieert met pincode of vingerafdruk. Het probleem zit hem in de handmatige transacties.

Handmatig creditcards belasten

Als hotelier of verhuurbedrijf ontvang je geregeld creditcardgegevens van gasten of klanten. Tot op heden kan je deze kaart belasten, zonder één van de drie genoemde verificatiemogelijkheden. De verwachting is echter dat dit op korte termijn zal veranderen.

De naleving van de regelgeving is in eerste instantie bij de issuer (kaartuitgever) gelegd. Deze partijen mogen dan beslissen of hun kaarten nog geschikt zijn voor deze handmatige transacties. De verwachting is dat vooral bij veel nieuw gedrukte kaarten de mogelijkheid tot handmatige belasting gaat vervallen. Er gaat hier een hoop veranderen, al is het vooralsnog onduidelijk welke kant het op gaat. Wij kunnen ons indenken dat er meer met betaallinks gewerkt gaat worden na reserveringen. Dit vergt natuurlijk wel meer van jouw administratie. Voordeel is wel dat het aantal chargebacks tot nagenoeg 0 wordt gereduceerd.

VCC: virtual credit cards

De situatie met boekingplatforms zoals Booking, Expedia, etc. is nog weer anders. Zulke platforms zijn zelf de issuer van hun virtuele kaarten. Vandaar ook de hoge transactiekosten. Wat gaan zij precies wijzigen aan hun voorwaarden? Zover bekend mogen zij zelf bepalen of virtuele kaarten op deze wijze belast mogen worden.Op termijn zal het handmatige belasten niet meer plaatsvinden op een pinapparaat, maar in een digitaal portaal. De grote vraag is hier allen hoe dit de SCA bevordert.

Winkelwagen