MasterCard heeft enkele maanden geleden aangekondigd medio 2023 te zullen stoppen met het uitgeven van kaarten van het merk Maestro. Veruit de meest populaire betaalpas in Nederland. Tegelijkertijd stop concurrent Visa met de V PAY betaalkaart. Dit betekent op langer termijn dat alle pinpassen in Nederland uitgegeven zijn met MasterCard of Visa debit.

Waarom worden Maestro en V PAY vervangen?

Met de transitie van Maestro (gebruik in Nederland, Duitsland en België) naar MasterCard Debit hoopt MasterCard de toegankelijkheid van de mark te vergroten voor een breder publiek. Veel kaarthouders hebben immers alleen een MasterCard of Visa betaalpas, waardoor zij alleen cash kunnen betalen bij winkeliers die alleen Maestro of VPAY accepteren. Met het nieuwe beleid komen MasterCard en Visa een groot publiek tegemoet om overal en altijd kunnen betalen met hun betaalkaarten.

Gevolgen voor winkeliers

Nederlandse kaarthouders zullen weinig merken van deze verandering, behalve dat er het nieuwe logo van MasterCard Debit op de kaart komt te staan. De overgang van Maestro naar MasterCard Debit zal voor de rest natuurlijk verlopen. Gefaseerd zullen banken de bestaande passen vervangen, waarvoor de kaarthouder niks hoeft te doen. De verwachting is dat deze transitie vier jaar in beslag neemt.

Voor winkeliers brengt deze verandering een grotere uitdaging met zich mee. De meeste pinautomaten (neem voor de zekerheid contact op met jouw leverancier) zijn gelukkig geschikt voor Visa en MasterCard Debit.

Middels een software update zal de terminalleverancier de pinautomaat geschikt maken voor de acceptatie van deze kaart.

Nieuwe acceptatie-contracten tijdig afsluiten

Wat wel belangrijk is dat jij als ondernemer nieuwe contracten afsluit voor het accepteren van betalingen via MasterCard Debit en Visa Debit.

Wanneer je geen nieuw contract tekent, zul je tegen de volgende zaken aanlopen:

Ondernemer A

Accepteert momenteel:
Maestro, VPAY, MasterCard en Visa op zijn pinautomaat

Ondernemer AB

Accepteert momenteel:
Maestro en VPAY op zijn pinautomaat

Oktober 2022:

De eerste Nederlandse grootbank (Rabobank) start met het drukken van de eerste Visa en MasterCard debetkaarten ter vervanging van bestaande Maestro en VPAY kaarten.

Gevolgen wanneer de ondernemer nog geen contract heeft getekend voor de acceptatie van Visa en MasterCard debit.

Ondernemer A

Kan alle nieuwe passen accepteren.

Hij betaalt hier alleen een percentage over zoals bij zijn creditcardtransacties. Dit loopt enorm in de kosten. Waar normaal een transactie ongeveer €0,06 is, wordt dit nu 1,50%.

Op bedragen boven de €5,00 loopt het verschil hard op.

Ondernemer B

Kan de nieuwe passen niet accepteren.

De pinautomaat zal bij deze kaarten de mededeling ‘geweigerd’ geven. Nederlandse consumenten met nieuwe betaalpassen kunnen niet langer elektronisch betalen bij hem.

Actie is dus in beide gevallen noodzakelijk. Gefaseerd zullen Maestro en VPAY verdwijnen, dus acceptatie van Visa debit en MasterCard debit is noodzakelijk wil jij al jouw klanten met de betaalpas kunnen laten betalen. Teken nu een contract bij Easy Payments zodat jij voorbereid bent op de toekomst.

Wil je zo soepel mogelijk overstappen van Maestro naar MasterCard debit neem dan contact met ons op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen